Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει

 Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει

Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει

Philip Roth | Πιστεύω ότι είσαι ολοκληρωμένος πριν ερωτευτείς. Η αγάπη σε κομματιάζει. Είσαι ολόκληρος, και ξαφνικά ανοίγεις στα δύο… 

10 ευρηματικά αποφθέγματα & το αριστουργηματικό βιβλίο `Το ζώο που ξεψυχά`, του σπουδαίου σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα ¨οπου μιλά για την `Ελεγεία του έρωτα`. Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1933. Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει

-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και μεγάλη αναγνώριση, τόσο από κοινό, όσο και από κριτικούς.  Πριν 7 χρόνια μάλιστα, το 2012, τιμήθηκε  με το Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας. Το 1959 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Αντίο Κολόμπους»  και μέχρι σήμερα συνεχίζει συνεχίζει να γράφει με μεγάλη επιτυχία. Τα πιο γνωστά έργα του είναι το . Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Σύνδρομο Πόρτνοϊ»  και η σειρά μυθιστορημάτων με αφηγητή το alter ego του Nathan Zuckerman.

Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει«Το Ζώο που Ξεψυχά», του 2001, είναι από τα πολυσυζητημένα μυθιστορήματά του, το οποίο γυρίστηκε μάλιστα και ταινία, με τίτλο “Ελεγεία του έρωτα” της Isabel Coixet, με πρωταγωνιστές τους Ben Kingsley και την Penelope Cruz. Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει.

Πρόκειται μια νουβέλα με ιδιαίτερη πλοκή..

Ο Ντέιβιντ Κεπές, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διάσημος παρουσιαστής πολιτιστικής εκπομπής στην τηλεόραση. Είναι πάνω από εξήντα ετών, ζει ως «χειραφετημένος άντρας» ελεύθερος από τα δεσμά της οικογενειακής ζωής, της μόνιμης σχέσης, και αφιερώνει τη ζωή του στο σεξ και την αισθητική. Η γνωριμία του με μια εικοσιτετράχρονη φοιτήτριά του, αναστατώνει την ερωτική του ζωή. Είναι τόσο νέα, όμορφο ένα το «αριστούργημα λαγνείας»… Οδηγείται, χωρίς καν να το συνειδητοποιησει,  σε καταστάσεις πρωτόγνωρης και ακραίας ζηλοτυπίας. Η ερωτική αυτή ιστορία, αυτή η ιδιαίτερη εμπειρία του καθηγητή, δίνει την ευκαιρία στον Roth να μιλήσει με σπαρακτικό τρόπο για τα γηρατειά, το θάνατο αλλά και να πετύχει και κάτι ακόμα… Να συνδέσει την ατομική μοίρα των ηρώων του με την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της εποχής μας.

“Το ζώο που ξεψυχά”

Είναι ίσως, λογικό, το μυθιστόρημα του κορυφαίου σύγχρονου συγγραφέα, να συναντήσει αντιδράσεις από τις φεμινίστριες ή τους πολιτικούς ορθούς αναγνώστες του. Κατηγορήθηκε και πάλι, ότι αντιμετωπίζει τη γυναίκα σαν σκεύος ηδονής. Τον κριτικάρουν με πολύ αυστηρό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τον ως αδίστακτο πορνογράφο, αγνοώντας την ωμή ποίηση των ερωτικών του σκηνών. Ο Roth, όμως, περιγράφει το “ζώο που ξεψυχά” από το έντονο σεξουαλικό του πάθος, βασισμένο σε μία απόλυτη συναίνεση. Ποιά; Ανάμεσα στη  νεαρή φοιτήτρια γύρω από την οποία δημιουργείται η ερωτική εμμονή του αφηγητή της ιστορίας, του 62χρονου καθηγητή Ντέιβιντ Κέπες.

Εκείνη, η νεαρή και όμορφη κοπέλα, δεν επιθυμεί τίποτε περισσότερο απ ό,τι και ο ίδιος, ο άντρας που έχει ερωτευτεί και ξελογιάσει. Λαχταράει το παιχνίδι τής εναλλάξιμης εξουσίας, της κατοχής και ταυτόχρονα της εξάρτησης, της απόλυτης απελευθέρωσης. Της κατάστασης όπου τα όρια υπερβαίνονται και γίνεται μία ταύτιση όπου ο ένας “καταβροχθίζει” τον άλλον. Ό,τι και να έχει γραφτεί από επικριτές, του βιβλίου, η ηρωίδα, δεν είναι ένα αθώο κοριτσάκι, που το εκμεταλλεύεται ένας “διεφθαρμένος” καθηγητής -όπως κάποιοι ίσως σκεφτούν-. Αντιθέτως, είναι μια νέα, ώριμη γυναίκα, συνειδητοποιημένη για όσα νιώθει κι επιθυμεί, με επίγνωση της ξεχωριστής ομορφιάς της. Για τον Roth, άλλωστε, το σεξ είναι ο πιο ειλικρινής δεσμός. Είναι η ένωση δύο σωμάτων.. Η μόνη αλήθεια βρίσκεται στη μεταξύ τους συνομιλία… Όλα τα άλλα είναι περιττά… 

Αποτέλεσμα εικόνας για Φιλίπ Ροθ φωτογραφίεςΑκολουθεί απόσπασμα από το μυθιστόρημα και 10 ευρηματικά αποφθέγματά του:

“Το σεξ δεν είναι διαφθορά, όλα τα άλλα είναι. Το σεξ δεν είναι απλώς τριβή και ρηχή απόλαυση.

Γιατί στο σεξ δεν υφίσταται η έννοια της απόλυτης ισορροπίας.

Σεξουαλική ισότητα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, δεν γίνεται να είναι ίσα τα μερίδια, το αρσενικό και το θηλυκό σε τέλεια ισορροπία.

Δεν είναι δυνατόν να δεις ποσοτικά αυτό το παρανοϊκό πράγμα.

Δεν είναι καμιά εμπορική συναλλαγή, να τα μοιράσεις μισά μισά.

Μιλάμε για το χάος του έρωτα, για την απόλυτη αποσταθεροποίηση, που είναι ακριβώς ό,τι ωραιότερο σ’ αυτόν.

Με το σεξ ξαναβρίσκεσαι στο σκοτάδι, στο βούρκο.

Είναι ανταλλαγή κυριαρχίας, αέναη ισορροπία.

Θα παραβλέψεις την κυριαρχία;

Θα παραβλέψεις την υποταγή;

Η κυριαρχία είναι το τσακμάκι, δίνει την σπίθα, είναι η αφετηρία.

Και μετά;

Άκουσε και θα δεις.

Θα δεις πού οδηγεί η κυριαρχία.

Θα δεις που οδηγεί η υποταγή.

. . .

Γιατί μόνο όταν γ@μ@`ς εκδικείσαι, και με τρόπο ξεκάθαρο αν και πρόσκαιρο, για όλα όσα αντιπαθείς στη ζωή, για όλες σου τις ήττες.

Μόνο τότε είσαι απολύτως ζωντανός και απολύτως ο εαυτός σου.

Το σεξ δεν είναι διαφθορά, όλα τα άλλα είναι.

Το σεξ δεν είναι απλώς τριβή και ρηχή απόλαυση.

Είναι επίσης η εκδίκηση για τον θάνατο.

Μην τον ξεχνάς τον θάνατο.

Ποτέ μην τον ξεχνάς.

Εντάξει, και του σεξ η δύναμη έχει τα όριά της.

Ξέρω πολύ καλά ότι έχει κι αυτή τα όριά της.

Ναι, αλλά και ποια δύναμη είναι μεγαλύτερη;”

Πρόσωπα, ζωή και θάνατος

Philip Roth | Η αγάπη σε κομματιάζει.«Ένας Εβραίος για τους γονείς του είναι πάντα ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, και θα παραμείνει δεκαπεντάχρονο όσο οι γονείς του βρίσκονται στη ζωή».

«Είναι, ακόμη κι ένας σκεπτόμενος, άνθρωπος κάτι παραπάνω από μία μεγάλη μηχανή που παράγει παρεξηγήσεις;»

«Τα γηρατειά δεν είναι μάχη. Είναι πανωλεθρία».

«Κανείς και τίποτα δεν κρατάει την υπόσχεσή του».

«Ένας συγγραφέας πρέπει να παρανοήσει για να μπορέσει να δει. Ένας συγγραφέας χρειάζεται τα φαρμάκια του».

«Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το τι έχουμε φτάσει να θεωρούμε γνώση».

«Δεν μπορείς να παρατηρείς τον κόσμο μέσα από την ιδεολογία σου, γιατί τότε η ιδεολογία σου βλέπει, εσύ όχι».

«Όλοι γράφουμε ιστορία, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι».

«Η μόνη εμμονή που όλοι επιζητούμε: η αγάπη. Ο κόσμος πιστεύει ότι όταν ερωτευόμαστε, ολοκληρωνόμαστε. Πιστεύει στην πλατωνική ένωση των ψυχών. Πιστεύω το αντίθετο. Πιστεύω ότι είσαι ολοκληρωμένος πριν ερωτευτείς. Η αγάπη σε κομματιάζει. Είσαι ολόκληρος, και ξαφνικά ανοίγεις στα δύο».

 

πηγή, φωτογραφίες: lifo.gr το άρθρο υπάρχει εδώ: https://www.klik.gr/gr/el/brain-storm/

philip-roth-pisteuo-oti-eisai-olokliromenos-prin-eroteuteis-i-aga/

Contact Us