Η αράχνη και ο παγκόσμιος ιστός…

 Η αράχνη και ο παγκόσμιος ιστός...
O μεγάλος επιταχυντής ανδρονιών

Η αράχνη και ο παγκόσμιος ιστός…

του Γιάννη Δημογιάννη

Πριν χρόνια πολλά, είχα κάνει το δρόμο Αθήνα – Γενεύη νερό. Στη Γενεύη με παρακολουθούσε, βλέπεις, ένας καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

Κάπου, όμως, ανάμεσα σε ιατρικές επισκέψεις και αυτοάνοσες περιπέτειες, είχα τσιμπήσει και ένα τυράκι. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στο Cern. Πράγμα διόλου εύκολο για τον οποιοδήποτε, όπως αντιλαμβάνεσαι. Και αυτό, γιατί στην πόλη αυτής της κοσμογονίας γίνονταν τα πλέον ασύλληπτα πειράματα… Διάσπαση της ύλης, σκοτεινό σύμπαν, quarks κ.ο.κ

Στη Γενεύη με φιλοξενούσε, για καλή μου τύχη, μία οικογενειακή φίλη. Μαρία, το όνομα – μία διάνοια τετραπέρατη – που κατοικούσε στην πόλη, αφού εργαζόταν στο Cern.

Ήταν φυσικός στο πτυχίο, μίλαγε απταίστως 4 – 5 γλώσσες και εργαζόταν στο τμήμα των Η.Υ.  Σ’ ένα ερευνητικό περιβάλλον που συναναστρεφόταν με διάνοιες. Αρκεί να σου πω πως στην καφετέρια του κέντρου, μου έδειξε ένα 65χρονο φρικιό, που συμπτωματικά είχε πάρει την προηγούμενη χρονιά το Νόμπελ Χημείας… Της πλάκας πράματα, δηλαδή.

Στην ξενάγηση που με φιλοδώρησε, επισκεφθήκαμε και το τμήμα της.

Εκεί καταχωρούσαν τα υπολογιστικά δεδομένα από τα μυθικά πειράματα πυρηνικής φυσικής του κέντρου. Φαντάζεσαι, υποθέτω, τη χωρητικότητα και τις προδιαγραφές των υπολογιστικών προγραμμάτων.

Γιατί πώς αλλιώς να χωρέσεις στις αποθήκες ενός υπολογιστή τα στοιχεία από ένα πρόγραμμα κατατεμαχισμού ενός quark; Άσε, που εκεί κοντά είχε αρχίσει και η μάχη για τη θεωρητική κατοχύρωση του μποζονίου του Higgs. Για να μην αναφέρω την κατασκευή του νέου μικρότερου επιταχυντή, που τους είχε μπριζώσει…

Για την ιστορία, η Μάρω δούλευε μανιωδώς στο τμήμα προστασίας των πυρηνικών πειραμάτων του κέντρου. Άρα, ευνόητη τη χρησιμότητα του τμήματος και ποιες διάνοιες έπαιζαν εκεί μπάλα…

Και όντως, το αντικείμενο της ερευνητικής της εργασίας της ήταν ζόρικο. Είχε ξεχωριστό πόστο και ευθύνη στο τμήμα ασφαλείας του Cern. Που σημαίνει πως ήταν επιφυλακή 365 μέρες, κάθε δευτερόλεπτο, ώστε να μη δεχτούν επιθέσεις από λεβέντες! Χάκερς, ρε παιδί μου, τι άλλο.

Νυχτερίδες, αράχνες και… μήλα

Μέχρι που έφτασε η στιγμή και πήγαμε στα γραφεία του τμήματος. Με είσοδο, εννοείται, όπως την βλέπουμε σε κάτι χολυγουντιανές παραγωγές. Με πόρτες που δεν τρυπώνει κουνούπι εξωγήινο.

Τότε, μου διευκρίνισε πως ο πρώην προϊστάμενός της ήταν ο κύριος, που την επιστημονική του ανακάλυψη τιμούμε σήμερα. Ο περιβόητος κ. Τιμ Μπέρνες Λη. Ο ευεργέτης, δηλαδή, χάριν του οποίου η ζωή μας απέκτησε, επιτέλους, νόημα. Στην εποχή που εγώ, βέβαια, έτρωγα ακόμη φρεσκοαλεσμένες φρουτόκρεμες. Πόσο μάλλον για χειρισμούς υπολογιστών και τα όλα τα συναφή.

Το ανέκδοτο, πάντως, της όλης ιστορίας το άκουσα, όταν η Μαρία μού αφηγήθηκε την αφορμή που έδωσε στον Τιμ Μπερνερς Λη το ερέθισμα, για να ανακαλύψει τον παγκόσμιο ιστό.

Το θυμάμαι σαν να ακούω τώρα, μέχρι και την τελευταία της λέξη. Τέτοια εντύπωση είχε αφήσει η διήγησή της στον ιθαγενή.

Αφού, λοιπόν, μου ανάφερε εμφαντικά πως ο διευθυντής της ήταν εκείνος ο τυπάς που προσφάτως είχε βραβευτεί με Νόμπελ στους Η.Υ – το βιολί τους αυτοί – μου εξήγησε την ιδέα, για την οποία είχε τιμηθεί από τους Σουηδούς βασιλιάδες.

Κοντολογίς, εκεί που ο μαέστρος τεντωνόταν στη πολυθρόνα του γραφείου, πρόσεξε τυχαία στη γωνία του τοίχου πως η καθαρίστρια έπρεπε να ξεπαστρέψει στο δωμάτιο, τον ήδη εξαπλωμένο ιστό από μία μεγάλη φωλιά αράχνης.

Στη γωνία του τοίχου, βλέπεις, η αράχνη είχε υφάνει και εξαπλώσει τα δίκτυα του ιστού της…

Αυτό, εν ολίγοις, ήταν το ρεζουμέ του Νόμπελ!

Κούνησα το κεφάλι και σχολίασα:

Δεν ξέρω Μαρία μου πώς την βρίσκετε εδώ. Φαίνεται πως η μοίρα της Διάνοιας είναι να ερμηνεύει τη Φύση. Τη μία φορά, μήλο, την άλλη αράχνες… Εμείς τι να κάνουμε, που ζούμε με τις νυχτερίδες.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Λογοκρίνοντας “τα αεροπλάνα και τα βαπόρια”

Καβάφης: γεννιέται/ πεθαίνει την ίδια μέρα

Γιώργος Κ. Παναγιωτόπουλος – Αφημένες βάρκες….

“Εμείς κι άλλοι” – τα καφενεία τους

https://www.internetworldstats.com/stats.htm

Contact Us