«Μητρόπολις» – Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ

«Μητρόπολις» – Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ

Από Γιαννούτσου Μαρία
«Μητρόπολις» - Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ
Μητρόπολις 1927 – Σκηνή από το αριστούργημα του Φρίτζ Λάνγκ

Μητρόπολις, η ταινία…


Η «Μητρόπολις» είναι μια υπερσύγχρονη βιομηχανική πόλη. Ο διοικητής – εξουσιαστής της πόλης είναι ο Γιόχαν Φρέντερσεν (μορφή που ταυτίζεται με τον Ριχάρδο Γ΄ και τον Χίτλερ). Η πόλη είναι χωρισμένη σε δυο μέρη, στο ανώτερο και στο κατώτερο. Στο ανώτερο ζουν οι πλούσιοι αστοί, η ζωή τους είναι γεμάτη ηδονές και απολαύσεις. Τα παιδιά τους αθλούνται, διασκεδάζουν και χαλαρώνουν στους αιώνιους κήπους. Στο κατώτερο βρίσκονται οι εργάτες, τα χέρια της «Μητρόπολις», δεν έχουν ονόματα μόνο αριθμούς. Η ζωή τους είναι χωρισμένη σε δεκάωρα όσα και οι βάρδιες τους που δεν σταματούν ποτέ. Κινούνται αγελαία, ζουν μόνο για να δουλεύουν δεν προλαβαίνουν να έχουν προσωπικότητα, δεν επιτρέπεται. Μέσα σε αυτό το καταπιεσμένο περιβάλλον τοποθετείται ένας ασύμβατος έρωτας, ο πλούσιος Φρέντερ και η εργάτρια Μαρία. Τα πάντα θα καταρρεύσουν και θα κυριαρχήσει η αγάπη . «Ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στα χέρια και στο μυαλό πρέπει να είναι η καρδιά». 

Πρελούδιο…


Η Ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη, στο Πρελούδιο , στο Ιντερμέδιο και στο Φουριόζο. Ξεκινώντας ο θεατής ανακαλύπτει την κοινωνική ανισότητα της πόλης. Κυριαρχούν οι εικόνες εξαθλίωσης των εργατών. Ξεχωριστή μορφή αποτελεί ο νεαρός Φρέντερ που μόλις αντικρίζει τη Μαρία και τα φτωχά παιδιά ξεκινά να μάθει την αλήθεια. Ανακαλύπτει τη σκληρή ζωή των εργατών, οι μηχανές μοιάζουν με τέρατα. Αφελώς απευθύνεται για βοήθεια στον πατέρα του όταν ανακαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Είναι αδίστακτος δυνάστης. Ο νεαρός δεν αντέχει και τρέχει στην κοινωνία των εργατών να βρει τρόπο σωτηρίας. Εκεί θα σώσει την ζωή ενός νεαρού εργάτη παίρνοντας τη θέση του και θα συναντήσει τη Μαρία να εμψυχώνει τους εργάτες. Παράλληλα ο Διοικητής συναντά τον μηχανικό Ρότβανγκ της «Μητρόπολις», τον παλιό του αντίζηλο. Ο μηχανικός του δείχνει ένα ρομπότ που ετοιμάζει και ο Διοικητής του ζητά να του δώσει τη μορφή της Μαρίας.

«Μητρόπολις» - Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ
Μητρόπολις (Metropolis) 1927 – Η κλασσική αφίσα από το αριστούργημα του Φρίτζ Λάνγκ

Ιντερμέδιο- Φουριόζο…


Ο μηχανικός δίνει στο ρομπότ τη μορφή της Μαρίας απαγάγωντάς την ενώ ο Φρέντερ περιφέρεται στον Καθεδρικό Ναό. Εικόνες της Αποκάλυψης εμφανίζονται, σε αυτήν οδηγός θα είναι μια αμαρτωλή γυναίκα. Όντως η Ρομποτική Μαρία ξεγελά τους πάντες οδηγώντας του στην καταστροφή. Το σχέδιο του Ρότβανγκ για καταστροφή της «Μητρόπολις» μόλις τέθηκε σε μηχανισμό, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Στο τελευταίο μέρος η επανάσταση είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Το Ρομπότ αφού κατάστρεψε τον πάνω κόσμο, παρακινεί τώρα τους εργάτες να καταστρέψουν τις μηχανές. Οι εργάτες καταστρέφουν τις μηχανές και κινούνται προς την κεντρική μηχανή που φυλάει ο Γκροτ. Θα τη διαλύσουν και θα επιδοθούν σε ξέφρενους χορούς ενώ η Μαρία στην κατεστραμμένη κάτω πόλη προσπαθεί να σώσει τα παιδιά τους. Θα τα καταφέρει μαζί με το Φρέντερ, το ρομποτ θα καταστραφεί και όλοι θα καταλάβουν το μπέρδεμα. Το τέλος είναι ευτυχές αφού όλοι μονιάζουν και ατενίζουν ένα νέο μέλλον.

Ορόσημο στον παγκόσμιο κινηματογράφο…


Η «Μητρόπολις» κατέχει και αρκετές πρωτιές. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και η πρώτη που συμπεριελήφθη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Ιστορία λέει πως την εμπνεύστηκε ο Λάνγκ ύστερα από ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Οι τεράστιοι ουρανοξύστες, τα φώτα και οι αυτοματισμοί της μεγαλούπολης ήταν πηγή έμπνευσης. Η τότε σύζυγος του Τέα Φον Χάρμπου υπογράφει το σενάριο το οποίο αργότερα θα εκδοθεί ως μυθιστόρημα. Την παραγωγή έκανε ο Έριχ Πόμερ και η διανομή έγινε από την UFA. Φήμες θέλουν την ταινία να είναι από τις αγαπημένες του Γκέμπελς και του Χίτλερ. Σε συνάντηση που είχε ο Γκέμπελς με το σκηνοθέτη του είπε πως θα ήταν υπέροχος Άριος παρά τις Εβραϊκές ρίζες του. Άλλωστε δεν έπρεπε να ανησυχεί καθώς εκείνοι αποφάσιζαν ποιος ήταν Εβραίος και ποιος όχι. Λέγεται πως το ίδιο βράδυ ο Λάνγκ έφυγε για Παρίσι.

«Μητρόπολις» - Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ
Η κατασκευή του κοστουμιού της Μπριγκίτε Χέλμ

Καινοτομίες…


Κατά την κατασκευή των σκηνικών οι συντελεστές ανακάλυψαν ένα υλικό εύπλαστο σαν πλαστικό ξύλο. Με αυτό το υλικό κατασκευάστηκε το θρυλικό κοστούμι «ρομπότ» που φόραγε η πρωταγωνίστρια Μπριγκίτε Χέλμ. Το κοστούμι πλάστηκε πάνω στο σώμα της ηθοποιού. Η ταινία γυρίστηκε σε στούντιο ενώ κατασκευάστηκαν και αρκετές μακέτες, μικρογραφία της «Μητρόπολις». Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά εφέ. Ο κινηματογραφιστής Ευγένιος Σοφτάν (Eugen Schüfftan) δημιούργησε ένα σύστημα λήψης ειδικά για την ταινία. Τοποθέτησε έναν καθρέφτη υπό γωνία και τραβούσε τους ηθοποιούς αλλοιώνοντας το μέγεθός τους τοποθετώντας τους μέσα στις μακέτες. Το σύστημα ονομάστηκε από το όνομα του και χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές ταινίες από τον Χίτσκοκ και όχι μόνο.

Πηγή έμπνευσης…


Η «Μητρόπολις» αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ταινίες και όχι μόνο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα φιλμ που επηρέασαν τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο, τόσο εξαιτίας της πλοκής της όσο και των εφέ. Η ύπαρξη μιας Φουτουριστικής πόλης έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης αρκετών ταινιών όπως η ταινία «Back to the future” κ.α . Η εικόνα του εργαστηρίου του Ρότβανγκ επηρέασε πολύ την μεταγενέστερη εικόνα των «λημεριών» των τρελών επιστημόνων . Οι δημιουργοί του «Σουπερμαν» ονόμασαν την πόλη Μητρόπολη από την αγάπη που είχαν στην ταινία. Το ρομπότ C-3PO στην ταινία “STAR WARS” έχει εμπνευστεί από την εικόνα του Ρομπότ. Το γνωστό συγκρότημα “QUEEN” έχει εικόνες τις ταινίας στο βιντεοκλιπ του τραγουδιού “Radio GAGA”. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το έντονο αποτύπωμα που αφήνει η ταινία στον θεατή δημιούργησαν μια ταινία θρύλο.

«Μητρόπολις» - Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ
Η σκηνή με το Ρομπότ

Φρίντς Λάνγκ…


Ο Φρίτς Λάνγκ γεννήθηκε το 1890 στη Βιέννη. Είναι ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Ως σκηνοθέτης είχε τη φήμη του τελειομανούς και του δύστροπου. Για παράδειγμα, κατά τα γυρίσματα της «Μητρόπολις» επέμενε να φορά η Μπριγκίτε Χέλμ το κοστούμι του Ρομπότ, παρόλο που δεν φαινόταν. Η κοπέλα δυσφορούσε και δήλωνε «σε βλέπω ακόμα και όταν δεν σε βλέπω», αναφερόμενη στο σκηνοθέτη. Παντρεύτηκε τη Τέα Φον Χάρμποου με την οποία έγραψαν τα σενάρια των διασημότερων ταινιών του. Όταν χώρισαν, έφυγε για το Παρίσι και μετά για την Αμερική, όπου γύρισε αρκετές ακόμα ταινίες. Προς το τέλος της ζωής του θα σκηνοθετήσει κάποιες ταινίες στην γερμανική γλώσσα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1964 γίνεται πρόεδρος του Φεστιβάλ των Κανών και το 1974 πεθαίνει στην Καλιφόρνια. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες μορφές του Παγκόσμιου κινηματογράφου που επηρέασε πλήθος σκηνοθετών. 

«Μητρόπολις» - Το αριστούργημα του Φρίτς Λάνγκ
Πόστερ που απεικονίζει τον Φρίτς Λάνγκ
Η ταινία ολόκληρη

https://www.youtube.com/watch?v=4tAo6zN6hk8

Συντελεστές / Χαρακτηριστικά:

  • Tίτλος: Metropolis/Μητρόπολις
  • Έτος παραγωγής: 1927
  • Σκηνοθεσία: Fritz Lang
  • Σενάριο: Thea Von Harbou
  • Πρωταγωνιστούν: Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Alfred Abel κ.α.
  • Φωτογραφία: Karl Freund, Günther Rittau, Walter Ruttmann
  • Μουσική: Gottfried Huppertz
  • Διάρκεια:123 min
  • Χρώμα: Ασπρόμαυρη
  • Παραγωγή: Erich Pommer
Βιβλιογραφία

σχετικοί σύνδεσμοι: Αλβέρτος Αϊνστάιν – τα ισοδύναμα της Αγάπης

15 κορυφαίες σκέψεις του Άλμπερτ Αϊστάιν;

Γελωτοποιός: Ο εχθρός – Μια παραβολή του Αϊνστάιν

Τσάρλι Τσάπλιν – Μοντέρνοι καιροί

Contact Us