Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών – U2

Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών - U2Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών – U2 

Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών - U2

Τοιχογραφία από καλλιτέχνες του Μπόγκσαϊντ που απεικονίζει αυτούς που σκοτώθηκαν από το Βρετανικό Στρατό κατά την Ματωμένη Κυριακή

Η Ματωμένη Κυριακή (ιρλ.: Domhnach Na Fola), είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός που έλαβε χώρα στο Ντέρρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, στις 30 Ιανουαρίου 1972. Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών – U2

Σε μια πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, 26 άτομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.Του τάγματος ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα Στρατηγός) Μάικ Τζάκσον. 13 άνθρωποι, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, πέθαναν αμέσως, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από 4½ μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από οχήματα του στρατού. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. Πέντε από εκείνους πυροβολήθηκαν στην πλάτη. 

Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών - U2
iefimerida.gr

38 χρόνια αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2010[1][2][3] , δημοσιοποιήθηκε το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής. Διεξήχθη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ (Έκθεση Σεβίλ,). Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη. Επίσης, βέβαια, τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς. Πρωτίστως όμως κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών. Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρχει πριν κάποια πράξη εναντίον του (είτε βομβιστική επίθεση, είτε λιθοβολισμός). Κάποιοι από τους στρατιώτες δήλωσαν ψέματα σχετικά με τα γεγονότα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.

Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών - U2
Bloody Sunday Memorial στο Derry

Γενικά

Μέλη του ΙRA τοποθέτησαν συνολικά 22 βόμβες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία του Μπέλφαστ. Οι βόμβες ανατινάσσονταν η μια μετά την άλλη από τις 14:10 μέχρι τις 15:15 με απολογισμό 9 νεκρούς. Ανάμεσά τους και 2 γυναίκες καθολικού δόγματος, του δόγματος που κυριαρχεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας καθώς και ανάμεσα στους υποστηρικτές του IRA και 130 τραυματίες. Υπήρξαν προειδοποιήσεις από την οργάνωση μέσω των τοπικών ΜΜΕ για τις επιθέσεις μισή ώρα πριν την πρώτη έκρηξη και περίπου 70 λεπτά πριν την τελευταία. Ο αρχηγός του IRA, Σων Μακ Στιοφάιν, υποστήριξε πως αυτές οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν σκόπιμα από τους Βρετανούς. Κατά βάθος, για πολιτικούς και τακτικούς λόγους.

Εκτός από τις προειδοποιήσεις του IRA, έλαβαν χώρα άλλες δυο προειδοποιήσεις που αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η εκκένωση αρκετών περιοχών. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων η Αστυνομική Διεύθυνση του Όλστερ και ο Βρετανικός Στρατός δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν αρκετές περιοχές πριν την έκρηξη των παγιδευμένων αυτοκινήτων. Μάλιστα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού βομβών στην περιοχή του κέντρου του Μπέλφαστ, τη στιγμή που οι πολίτες διέφευγαν από την ακτίνα μιας βόμβας μετέβαιναν χωρίς να το γνωρίζουν στην ακτίνα άλλης. Η Ματωμένη Κυριακή των Ιρλανδών – U2

Τριάντα χρόνια μετά την Ματωμένη Παρασκευή, ο IRA ζήτησε συγγνώμη για τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Αντιδράσεις και Συνέπειες

Τρεις μέρες μετά τα συμβάντα, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της Β.Ιρλανδίας, Γουίλιαμ Γουάιτλο, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως “αποκρουστικότατα αιμοδιψείς”. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα καθολικού δόγματος θύματα ενώ σημείωσε και την απέχθεια της Ιρλανδίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου για τα γεγονότα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρολντ Γουίλσον έκανε λόγο για “ένα σοκαριστικό έγκλημα εναντίον αθώου πληθυσμού”.

Το 1972 σκοτώθηκαν συνολικά 479 άτομα σε συγκρούσεις στην Βόρεια Ιρλανδία. Δέκα μέρες μετά την Ματωμένη Παρασκευή ο Βρετανικός Στρατός προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Μπέλφαστ και του Ντέρι που ελέγχονταν από τον IRA. Σαν κατάληξη πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις Ενωτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων για εκδίκηση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και η ίδια η Ματωμένη Παρασκευή θεωρείται από πολλούς ως απάντηση στην “Ματωμένη Κυριακή”.

Tο κομμάτι των U2 που αφιερώνεται στη Ματωμένη Κυριακή της Ιρλανδίας υπάρχει εδώ: https://youtu.be/EM4vblG6BVQ

Contact Us