Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει

Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει
Τα άνθη του Κακού – The Project Gallery – Polis Magazino

Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει

Ο Μπωντλαίρ για ορισμένους αποτελεί την κριτική και τη σύνθεση του ίδιου του Ρομαντισμού. Για άλλους είναι ο θεμελιωτής του συμβολισμού και για άλλους, αμφότερα. Ο Μπωντλαίρ θεωρείται επίσης ο πατέρας του πνεύματος της παρακμής με στόχο τον σκανδαλισμό της αστικής τάξης. Όλοι πάντως συμφωνούν στο ότι το έργο του άνοιξε το δρόμο για την σύγχρονη ευρωπαϊκή ποίηση. Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει.

Δέχθηκε επιρροές από τους Théophile Gautier, Joseph de Maistre (για τον οποίο είπε ότι του έμαθε να σκέφτεται) και τον Edgar Allan Poe. Με τη μετάφραση του έργου του ασχολήθηκε εκτενώς. Επιρροές διακρίνουμε και από τον «ποιητή-ζωγράφο» Eugène Delacroix και τον Édouard Manet. Στο πλαίσιο αυτό, κατόρθωσε να συνυφάνει στο έργο του την ομορφιά και την σατανική κακία. Τη βία και την ηδονή, τη φρίκη και την έκσταση. Τη μελαγχολία και το σκοτεινό χιούμορ. Τη νοσταλγία και την αίσθηση της κατάρας που κατατρέχει το ανθρώπινο είδος.

Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει

Ο επαναστατικός ρομαντισμός

«Η πρωταρχική απασχόληση του καλλιτέχνη είναι να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην φύση, ώστε να επαναστατήσει εναντίον της. Αυτή η επανάσταση δεν λαμβάνει χώρα ψυχρά, ως κάτι το δεδομένο, σαν να ήταν κάποιος κώδικας ή ρητορική. Λαμβάνει χώρα παρορμητικά και αφελώς, ακριβώς όπως η αμαρτία, όπως το πάθος, όπως η επιθυμία», εξήγησε ο ίδιος για τις πλάνες του ρεαλισμού.

Περιγράφοντας τον Ρομαντισμό, είπε:

«Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο». Επιπλέον, ο Baudelaire αρθρώνει την θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης αισθητικής: «Το Ωραίο πάντα θα είναι παράξενο. Δεν λέω ότι θα είναι παράξενο εκούσια και ψυχρά. Διότι τότε δεν θα ήταν παρά ένα τέρας που ξεπήδησε μέσα από τις ατραπούς της ζωής. Λέω απλώς ότι πάντα θα ενέχει ένα στοιχείο παραδοξότητας, όχι ηθελημένης αλλά υποσυνείδητης. Και σε αυτήν την παραδοξότητα θα έγκειται και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα το καθιστά ωραίο».

Βρείτε εδώ όλη την βιβλιογραφία του Σαρλ Μπωντλαίρ.

Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει

Η παρακαταθήκη

Το γνωστότερο έργο του σήμερα είναι τα Άνθη του Κακού. Όταν κυκλοφόρησε, το 1857, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ακραίες αντιδράσεις. Γι΄αυτό, ο Μπωντλαίρ καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, και έξι από τα ποιήματα του απαγορεύτηκαν. Μάλιστα, η εφημερίδα Le Figaroέγραφε λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου: «Σε ορισμένα σημεία αμφιβάλλουμε για την πνευματική υγεία του Κου Μπωντλαίρ. Όμως ορισμένα άλλα δεν μας επιτρέπουν περαιτέρω αμφιβολίες. Κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, η μονότονη και επιτηδευμένη επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, των ίδιων σκέψεων. Η αηδία πνίγει την αχρειότητα—για να την καταπολεμήσει σμίγει με το μόλυσμα».

Σήμερα, ο Σαρλ Μπωντλαίρ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ποιητών της Γαλλίας αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με το όνομά του να βρίσκεται μεταξύ των Κλασικών. «Ο Σαρλ Μπωντλαίρ είναι ο πρώτος οραματιστής, ο βασιλεύς όλων των ποιητών, ένας θεός» είπε γι’ αυτόν ο νεαρός Rimbaud ενώ χαρακτηρίστηκε «Δάντης μιας παρηκμασμένης εποχής».

Το άρθρο αλιεύθηκε από εδώ: Ο «καταραμένος ποιητής» Σαρλ Μπωντλαίρ

Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει. Μπωντλαίρ: το άνθος που ακόμη μυρίζει.

Contact Us