ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ»

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Απομακρύνονται τα άλογα από ιππικούς ομίλους της περιοχής  - CNN.gr

ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ»

του Μίνωα Ευσταθιάδη

Απίστευτη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Ξαφνικά γεννήθηκε μια νέα κατηγορία ειδικών στα ρώσικα αεροσκάφη πυρόσβεσης, εξαγγέλθηκαν δραστικά μέτρα πυροπροστασίας κλπ. ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ».
Και τι θα γίνει τον καπνιστή της παραλίας που ρίχνει τη γόπα του κάτω; Με αυτόν που πετάει το πλαστικό μπουκαλάκι στο βουνό; Με την κυρία που εκσφενδονίζει την πλαστική σακούλα από το παράθυρο του αυτοκινήτου;
Τίποτα δεν θα γίνει. Θα συνεχίζουν να επιδεικνύουν την καρκινογόνο αδιαφορία και την τραγική βλαχιά τους, ενώ αναπαράγονται εκατοντάδες πύρινα (…) άρθρα για αναδασώσεις, υπευθύνους και αεροπλάνα. Κάθε γόπα τους θα μολύνει το περιβάλλον για 10 χρόνια, κάθε μπουκαλάκι για 450. Απίστευτο; Μισή χιλιετία θα ποτίζεις τον πλανήτη με το σκουπίδι σου επειδή βαρέθηκες να πας ως το επόμενο σημείο ανακύκλωσης! Μα τόσο μαλάκας είσαι; Τόσο κι ακόμη παραπάνω.

Όλοι αυτοί οι κύριοι/μαλάκες βασίζονται όμως σε εμάς. Στη σιωπή μας. Πόσες φορές παρακαλέσαμε κάποιον να μη φυτεύει τη γόπα του στην άμμο; Πόσες φορές ζητήσαμε (ευγενικά) από κάποιον να μαζέψει την σακούλα που μόλις πέταξε; Η συχνότερη ειλικρινής απάντηση είναι: καμία. Δεν μιλάμε για να μην μπλέξουμε. Κρύβει μια αριστοκρατική ανωτερότητα αυτό το «νίπτω τας χείρας μου». Στο κάτω-κάτω δεν είναι δική μας δουλειά. Εδώ λοιπόν διαφωνώ. Οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως. Είναι κυρίως δική μας δουλειά!
Στην Ελλάδα, το εξωτικό είδος που (αυτο)αποκαλείται ενεργός πολίτης θεωρεί ως βασική ασχολία την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε 4 χρόνια, και την ανακύκλωση θριαμβευτικών πολιτικών λογυδρίων στα -διαδικτυακά και μη- καφενεία. Ξεχνάει πως αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ η διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Και κυρίως των δικαιωμάτων των παιδιών μας. Για έναν πλανήτη καθαρό(τερο), για μια ζωή με λιγότερο καρκίνο, για μια θάλασσα που δεν μοιάζει με τσιγαροθήκη.

Υ.Γ. Έχω παρακαλέσει αμέτρητες φορές να μην πετάνε τσιγάρα, φραπέδες, μπουκάλια κλπ. Ξαφνιάζονται όταν τους λέω ότι θεωρώ την παραλία «σπίτι μου». Περιέργως, οι περισσότεροι μαζεύουν -σχετικά μουτρωμένοι ομολογουμένως- τη βρωμιά τους και φεύγουν. Βέβαια, έχω καταλήξει και σε τσακωμούς -μάλλον όχι ιδιαίτερα ευγενικούς. Είναι επίσης αλήθεια ότι ποτέ δεν το μετάνιωσα. Αφήνει ωραία αίσθηση η διεκδίκηση. Πολύ πιο τονωτική… από 100.000 like. Αξίζει να την δοκιμάσετε. Ακόμη και για μια γόπα λιγότερη, αυτή η μάχη πάντα αφήνει κάτι ζωντανό. Για τους επόμενους. ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ». ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ». ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΚΥΡΙΩΝ»

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Οι εικόνες από το πύρινο μέτωπο που συγκλόνισαν |  in.gr

σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.facebook.com/minos.efstathiadis

Οικο-κτονία: Ένα «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας

Homus Catafertzikus Κάψατε την Ψυχή μας

Μίλτος Σαχτούρης: “ζωγραφίζοντας ρωγμές του βάθους”

Μπ. Ράσελ: “Όταν πεθάνω θα σαπίσω και το εγώ μου δεν θα επιζήσει”

 

Written by

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».
Follow Me :

Contact Us