Σαίξπηρ – όταν παράτησε την οικογένειά του

 Σαίξπηρ - όταν παράτησε την οικογένειά του
Ανακάλυψη: Το κρανίο του Σαίξπηρ λείπει από τον τάφο του

Σαίξπηρ – όταν παράτησε την οικογένειά του

Ο ρομαντικός λογοτέχνης Σαίξπηρ στη προσωπική του ζωή ήταν κυνικός. Παράτησε τη γυναίκα και τα παιδιά του και ονόμαζε «βαφτιστήρια» τα εξώγαμα τέκνα του…

Ο Σαίξπηρ μπορεί να έγραψε κάποια απ’ τα πιο ρομαντικά κείμενα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά στην προσωπική του ζωή ήταν μάλλον κυνικός σύζυγος.

Παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ το 1582, σε ηλικία 18 ετών. Η Αν ήταν εννιά χρόνια μεγαλύτερή του και στον γάμο τους ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος. Πολλοί λένε ότι ο Σαίξπηρ αναγκάστηκε να παντρευτεί την Αν, ακριβώς για αυτό το λόγο. Ταυτόχρονα, φημολογείται ότι η «παγίδα» που του είχε στήσει, τον οδήγησε στη μετέπειτα αδιαφορία του.

Η πρώτη τους κόρη, Σουζάνα, γεννήθηκε έξι μήνες μετά το γάμο τους. Δύο χρόνια μετά, ακολούθησαν τα δίδυμα.

Τα χαμένα χρόνια

Η περίοδος από τη γέννηση των διδύμων, το 1585, μέχρι την πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιού το 1592, είναι γνωστή ως «Τα Χαμένα Χρόνια». Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πότε ο Σαίξπηρ πήγε στο Λονδίνο. Το σίγουρο είναι, ότι ο συγγραφέας αφιέρωσε μία δεκαετία στην οικογένειά του. Στη συνέχεια όμως τους εγκατάλειψε, για να κάνει καριέρα ως ηθοποιός στην πρωτεύουσα.

Η δικαιολογία ότι έφυγε «στην ξενιτιά», για να βρει χρήματα να ζήσει την οικογένειά του δεν ευσταθεί. Και αυτό, γιατί πήρε μια πολύ καλή προίκα. Όλα δείχνουν, πως η «ρομαντική ψυχή» πίσω απ’ τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», ήθελε απλώς να ακολουθήσει τις φιλοδοξίες του, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που άφηνε πίσω.

Έζησε μόνος του για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών δεν έλειψαν οι ερωτικοί δεσμοί, ούτε τα εξώγαμα παιδιά, τα οποία συνήθιζε να αποκαλεί «βαφτιστήρια». Επέστρεψε στην οικογένειά του το 1613, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, το 1616.

Η εγκατάλειψη της γυναίκας – φήμες ή αλήθειες

Στη διαθήκη του αναφέρει τη γυναίκα του μόλις μία φορά. Συγκεκριμένα έγραψε, ότι της αφήνει «το δεύτερο καλύτερο κρεβάτι με τα έπιπλα». Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αποδεικνύει κάτι, καθώς ως σύζυγός του, η Αν θα κληρονομούσε το ένα τρίτο της περιουσίας του, ούτως ή άλλως. Ό,τι την είχε παρατήσει είκοσι χρόνια όμως, σίγουρα κάτι σημαίνει.

Μία εκδοχή αναφέρει, ότι ο λόγος που ο Σαίξπηρ εγκατέλειψε τη γυναίκα του, ήταν ένας παθιασμένος έρωτας με ένα αγόρι, στο οποίο αφιέρωσε όλο το συγγραφικό του έργο.

Η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει τεκμηριωθεί, όπως συνέβη με τον Κιτ Μάρλοου, που ήταν ένας εξίσου μεγάλος συγγραφέας, σύγχρονος με τον Σαίξπηρ και υπάρχει πλήθος στοιχείων για την ομ.οφυλοφιλία του.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 στο Stratford upon Avon της Αγγλίας. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας της Αγγλίας. Έγραψε 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτες και πολλά άλλα ποιήματα μικρότερης φήμης. Είναι ο συγγραφέας-σύμβολο του «Χρυσού Αιώνα» της Αγγλίας και τα περισσότερα έργα του λατρεύονται μέχρι σήμερα, όπως τα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μάκβεθ», «Άμλετ», «ο Έμπορος της Βενετίας» και πολλά άλλα.... Σαίξπηρ – όταν παράτησε την οικογένειά του. Σαίξπηρ – όταν παράτησε την οικογένειά του. Σαίξπηρ – όταν παράτησε την οικογένειά του.

το άρθρο αλιεύθηκε από εδώ:
https://www.mixanitouxronou.gr/giati-o-saixpir-paratise-ti-gineka-ke-ta-pedia-tou/ 

 

Written by

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».
Follow Me :

Contact Us