Μπορείς να νιώθεις ελεύθερος στην πολιορκία;

H Ελληνική Επανάσταση του 1821

Μπορείς να νιώθεις ελεύθερος στην πολιορκία;

Δύο αγεφύρωτες, θα λέγαμε, λέξεις. Δύο σημασίες, που θα μπορούσαν να χωρέσουν αυθύπαρκτη, την ανθρώπινη Οδύσσεια. Να συναιρέσουν την εναγώνια σύγκρουση ελευθερίας και πολιορκίας, ζωής και θανάτου. Γιατί στην ουσία, πίσω από αυτό το αρχέγονο δίπολο, αποκαλύπτεται το ανυπέρβλητο ανθρώπινο μυστήριο: η ζωή να σε πολιορκεί ανελέητα, η μάχη απέναντι στον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό να είναι εκ των προτέρων χαμένη, αλλά εσύ να συνεχίζεις τον αγώνα για τη λευτεριά και την αξιοπρέπειά σου. Τουλάχιστον στην ψυχή και τη συνείδησή. Μπορείς να νιώθεις ελεύθερος στην πολιορκία;

Στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, ο Διονύσιος Σολωμός επιχειρεί μια σύγκλιση του  “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, γιατί την ίδια στιγμή ανυψώνει ένα ιστορικό γεγονός, όπως η πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου, σε σύμβολο διαχρονικού νοήματος για τη ζωή. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ποιητικά τον παραδειγματικό συμβολισμό του συγκεκριμένου ιστορικού μύθου: οι Μεσολογγίτες με το θάνατο τους έδειξαν ότι η ηθική εσωτερική πίστη θριάμβευσε πάνω στα ανθρώπινα σωματικά όρια. Ένας ηθικός, δηλαδή, θρίαμβος απέναντι σ’ ένα εκ φύσεως φθαρτό σώμα καθώς και σε μια ψυχή, που παραμένει ευάλωτη. Πλην, όμως, ζωντανή.

Η εικόνα της σύγκρουσης ελευθερίας – πολιορκίας φαντάζει απαράμιλλη. Τα ερωτήματα ανακυκλώνονται βασανιστικά. Με τι κουράγιο η ψυχή θα μπορέσει να ορθώσει το ανάστημά της;… Ν’ αντέξει τον κλοιό μίας ανελέητης πολιορκίας. Να δώσει την ύστατη μάχη. Να υπομείνει μέχρι κι αυτή την Άνοιξη της ωραιότητας, ή απλά, την ωραιότητα της τελευταίας Άνοιξης. Μιας φύσης που έως και αυτή αντιμάχεται τον πολιορκημένο άνθρωπο.

Νομοτελειακά, στη μάχη ετούτη, ο θάνατος προβάλλει αναπόφευκτος. Η εξουσία του, αναπότρεπτη. Οι ελάχιστοι υπερασπιστές της ελευθερίας (εθνικής και προσωπικής) – όλοι όσοι ξέμειναν στο δύσμοιρο Μεσολόγγι – δεν τρέφουν πια την παραμικρή ελπίδα Λύτρωσης. Ο ποιητής απεικονίζει τον ελεύθερο πολιορκημένο σαν ένα μαχητή άνθρωπο, που εγκαταλείπεται τραγικά μόνος. ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον «Πειρασμό» του στερνού μαρτυρίου:

«Γλυκειά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα».

Διακόσια χρόνια μετά από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, ο αντίλαλος του Σολωμού εξακολουθεί να ηχεί εξίσου επίκαιρος. Μολονότι υπήρξε ρομαντικός ποιητής, σε αυτό το έργο της ωριμότητας δεν καλλιεργεί πλέον ψευδαισθήσεις. Απεναντίας, γνωρίζει ότι ο άνθρωπος παραμένει εγκλωβισμένος σ’ ένα υπαρξιακό “παιχνίδι”, όπου η τράπουλα μοιάζει εξ αρχής σημαδεμένη. Αναπόδραστα, ο αγώνας για την ελευθερία αποδεικνύεται εκ φύσεως χαμένος, άρα, και προδικασμένος στη μοίρα ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Παρόλα αυτά, ο αγώνας δίνεται μέχρις εσχάτων και στην τελική του κορύφωση, ο σωματικός θάνατος μετουσιώνεται σε μορφή ελευθερίας. Και αυτό, διότι η υπέρβαση από τα όρια της φυσικής ζωής αποδεσμεύει τον άνθρωπο από τα υλικά δεσμά της ύπαρξης… Τελικά, η μάχη δεν δόθηκε μάταια.

Για έναν επιπλέον λόγο. Στο σκηνικό όπου διαδραματίζεται η πτώση του Μεσολογγίου, ο Σολωμός αποδίδει την «ποιητική δικαιοσύνη». Γιατί αυτό που θεωρείται ανέφικτο στην πραγματικότητα, εντούτοις, πραγματώνεται στην ποίηση.

Η αυλαία πέφτει. Οι ελεύθεροι παραδίδονται στη θυσία τους και την ίδια στιγμή, οι πολιορκημένοι ομολογούν: “Όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει”. Και τότε, το μυστήριο της υπέρβασης σαρκώνεται. Γιατί η Έξοδος των πολιορκημένων αποτέλεσε τη  μόνη ανθρώπινη κατάφαση της Άνοιξης. Τη μοναδική δικαίωση ενός ονείρου. Μπορείς να νιώθεις ελεύθερος στην πολιορκία;Μπορείς να νιώθεις ελεύθερος στην πολιορκία;

Σημείωμα ενθέτου στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, η εφημερίδα Πελοπόννησος εξέδωσε ένα ένθετο αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, Τον εθνικό μας ποιητή που αποδεικνύεται επίκαιρος όσο ποτέ.

Σε μία εμβληματική του αποστροφή, ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε διόλου τυχαία: “Όπου σας εύρει το κακό, όπου θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”.

Η επιλογή του Διονυσίου Σολωμού στο επετειακό ένθετο της Πελοποννήσου είναι αυτονόητη, αλλά όχι δεδομένη. Και τούτο, γιατί  είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο χωρέσαμε τελικά το λόγο αυτού του ποιητή. Την αγωνία του για τον εθνικό διχασμό. Τα οράματά του για την εξαίσια δημοκρατία των ιδεών. Την αγάπη του για τη γλώσσα.

Τα κείμενα αυτού του ενθέτου επιχειρούν να αναστοχαστούν απλά και μόνο, πάνω στη Σολωμική παρακαταθήκη. Ώστε ο λόγος του εθνικού ποιητή να ηχήσει και πάλι, «με λογισμό και μ’ όνειρο».

Οι συντάκτες
Δημογιάννης Γ. Ιωάννης
Τρινταφύλλου Ν. Αλίνα

Contact Us