Όταν μία λεωφόρος στρώθηκε με αναμμένα βιβλία

Όταν μία λεωφόρος στρώθηκε με αναμμένα βιβλία

Όταν μία λεωφόρος στρώθηκε με αναμμένα βιβλία

Όταν μία λεωφόρος στρώθηκε με αναμμένα βιβλία
Τον περασμένο Οκτώβριο, πήγαμε στο  Ann Arbor, προσκαλεσμένοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan και του Ινστιτούτου για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.  Χάρη στην επιμελήτρια, Amanda Krugliak, η οποία κατάφερε να οργανώσει και να πραγματοποιήσει ένα από τα πιο διάσημα project. Το θέμα ήταν Λογοτεχνία vs κυκλοφορίας, και είχε προηγουμένως εγκατασταθεί στο Τορόντο, τη Μελβούρνης , τη Μαδρίτη και τη  Νέα Υόρκη.
Βρήκαμε αυτή την πρόσκληση κατάλληλη για δύο λόγους. Πρώτον, το Ντιτρόιτ, η πιο σημαντική πόλη του Μίτσιγκαν, ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Αν και σήμερα βυθίζεται σε μια βαθιά κρίση, η ευρύτατη έκταση της και η έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών εκμηδενίζουν τη ζωή των πεζών από τα τοπία της. Οι πολίτες του αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Επομένως δεν έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν έξω από τις γειτονιές τους.

Γιατί το Ann Arbor

Δεύτερον, το Ann Arbor (μία ήσυχη πόλη κολέγιο, αλλά με αρκετό κυκλοφοριακό). Η επιμελήτρια της έκθεσης περιγράφει τον εαυτό της ως  εραστή του βιβλίου. Και αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί παντού και είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το “πείραμα” έγινε με τόση επιτυχία. Και μάλιστα πολύ πέρα από τις προσδοκίες και παρά τις υλικοτεχνικές προκλήσεις, που συνήθως αντιμετωπίζονται κατά την εγκατάσταση.
Η επιμελήτρια μάλιστα της έκθεσης δηλώνει: “Θέλαμε να στείλουμε το ίδιο μήνυμα, όπως πριν από 6 χρόνια. « Θέλουμε τη λογοτεχνία να κυριαρχήσει πάνω από τους δρόμους και να γίνει ο κατακτητής όλων των δημόσιων χώρων. Προσφέροντας έστω στους περαστικούς μια περιοχή χωρίς κίνηση που, για μια λίγες ώρες, παραδίδεται στην ταπεινή δύναμη της γραπτής λέξης.
[…] Συνήθως, η ρύπανση και ο θόρυβος, θέλουμε να υποχωρήσουν για μια νύχτα. Να παραδοθεί σε ένα χώρο ειρήνης, ήσυχο, και κατάλληλο για Συνύπαρξη. Σε ένα περιβάλλον που να φωτίζεται από το μαλακό αμυδρό φως που να αναδύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
Τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να τα πάρουν. Η εγκατάσταση θα ανακυκλωθεί και θα διαρκέσει όσο οι χρήστες της θα αποφασίσουν να εξαφανιστούν.
Τα αυτοκίνητα θα καταλάβουν τελικά τη θέση τους. Ωστόσο, όσοι περπατούσαν από αυτόν τον τόπο θα έχουν την ανάμνηση για το πώς τα “κατέλαβαν” τα βιβλία, ώστε να έχουν καλύτερη σχέση μαζί τους.

Πώς συγκεντρώθηκαν 10.000 βιβλία

Για να πάρει τα βιβλία, το πανεπιστήμιο διοργάνωσε συλλογή βιβλίων από τοπικά καταστήματα βιβλίων και ανθρώπους μέχρι να φτάσουμε τα 10.000 βιβλία που η έκθεση χρειαζόταν.
Το project είναι από μόνο του ένα οργανωτικό κατόρθωμα. Κυρίως επειδή η γωνία της State Street και της Liberty Street αποτελεί την κύρια αρτηρία της πόλης και θα είναι κλειστή για κυκλοφορία για 24 ώρες.
Επιπλέον, υπολογίσαμε σε 90 εθελοντές που συνεργάστηκαν μαζί μας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας. Ξεκινώντας με τη συλλογή και την επιλογή βιβλίων τους μήνες πριν από την άφιξή μας. Το έργο εντάθηκε κατά τη διάρκεια των 10 ημερών που συνεργαστήκαμε με την προετοιμασία και φωτισμό των βιβλίων, για να τα τοποθετήσουμε τελικά στο δρόμο την ημέρα της έκθεσης. Ξοδέψαμε τόσο πολύ χρόνο μαζί, που γίναμε μια μεγάλη οικογένεια ενωμένη από το φως και την αγάπη μας για τη λογοτεχνία.
Στις 23 Οκτωβρίου, τοποθετήθηκαν 11.000 βιβλία στο δρόμο, αναμμένα. Καταλαμβάνοντας πάνω από ένα μεγάλο τμήμα του λιθόστρωτου δρόμου, που μετατράπηκε για λίγες ώρες, σ’ ένα ποτάμι από λευκά κύματα που σχηματίζονται από τις σελίδες του βιβλίου, καθώς ο άνεμος τα ξεφυλλίζει.

Η νυχτερινή μυσταγωγία

Κατά το βράδυ, οι επισκέπτες είχαν πρόσβαση στο εσωτερικό της αίθουσας. Κλήθηκαν μάλιστα να απολαύσουν τα βιβλία και να πάρουν όσους βρήκαν πιο ενδιαφέροντα.
Σε λιγότερο από 2 ώρες, όλα τα φωτισμένα βιβλία εξαφανίστηκαν από μεγάλους φωτισμένους σωρούς. Μετά αφαιρέθηκαν από ενθουσιώδεις επισκέπτες που άρχισαν να γεμίζουν μπαρ και εστιατόρια, κρατώντας στα χέρια βιβλία. Αυτό ήταν επίσης ένα μαγικό περιστατικό,
Ο δρόμος ήταν απόλυτα καθαρός και άδειος μέχρι τα μεσάνυχτα. Ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι επειδή τα πάντα ανακυκλώθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα […]
Χρόνος εγκατάστασης της έκθεσης: 10 ημέρες.
Ζημιές: καμία.
Χρόνος έκθεσης: 12 ώρες .
Δρόμος στρωμένος με βιβλία στο Μίσιγκαν
Πηγή: http://www.luzinterruptus.com, η ελεύθερη μετάφραση είναι δική μου
Το βίντεο μπορείς να το δεις εδώ: https://vimeo.com/303490893?

Written by

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».
Follow Me :

Contact Us