Έργο της Πουπερμίνα (Μηχανικό Μολύβι) – αυτοαπεικόνιση σε κλίμακα 1:3 σε πηλό

Κανένας, καμία, καν έν – Μηχανικό Μολύβι

Κανένας, καμία, καν έν

Μηχανικό Μολύβι 

Κανένας, καμία, καν έν.
Beth Lo ‘Float’ – 2011- Porcelain
Την Τετάρτη πριν το ξημέρωμα συνειδητοποίησε μέσα στην απόλυτη ησυχία και από  κάτι σαν επιφοίτηση πρόσκαιρης επίγνωσης, ότι οι εμμονικές του επαναλήψεις στην καθημερινότητα ήταν πρόβες θανάτου.
Ζαλώθηκε χαράματα τα δέοντα κι έφυγε κατά το φαράγγι. Είχε αποφασίσει από καιρό να επιχειρήσει μια κατάβαση. Στα μέσα περίπου του μονοπατιού, στο φρύδι του βράχου, διέκρινε κάτι σαν δυνατότητα σχετικά ομαλής διέλευσης και το πήρε διαγώνια στη κλίση κι ανάποδα στη μέχρι τότε πορεία του.
Δεν έφτασε εύκολα στον πάτο του φαραγγιού. Τα ρούχα του είχαν τρυπήσει και βαθιές γρατζουνιές τον έτσουζαν μέχρι τους γοφούς δίχως τα μπράτσα του να ‘ναι σε καλύτερη κατάσταση.
Βρισκόταν στην κακοτράχαλη κοίτη ενός ποταμού, περισσότερο θα τον έλεγες ξεροπόταμο.
Μετά από πέντε ώρες πορεία με κατεστραμμένα τα παπούτσια έφτασε σε μια διεύρυνση της κοίτης και ζήλεψε το νερό. Γδύθηκε και βύθισε τα πόδια του στην ποταμίσια άμμο ανάμεσα στους γυρίνους. Μεγάλα κλαδιά έφραζαν τη θέα προς το βάθος της στενής λίμνης  και βούτηξε να τα φτάσει και να δει τα όσα έκρυβαν πίσω τους. Το νερό ήταν ευχάριστα παγωμένο κι ο ήλιος που για ώρες δεν είχε πρόσβαση στα στενά κατάφυτα περάσματα κατάφερνε τώρα να παίζει με τις αισθήσεις του. Διάλεξε να κάνει ένα μακροβούτι και να βγει πίσω απ’ την νοτισμένη αυλαία των φυτών. Εκεί στα δεξιά έχασκε το άνοιγμα μιας σπηλιάς πάνω απ’ τη λίμνη. Ένα ξέθωρο βέλος έμοιαζε από παλιά χαραγμένο στον βράχο κι εκεί παρατήρησε στερεωμένο σε σκουριασμένο κρίκο ένα παλαμάρι που οδηγούσε στη σκοτεινή σπηλιά. Ακόμα έφτανε και πατούσε στα άβολα βότσαλα.
Δεν το πολυσκέφτηκε ειν’ η αλήθεια. Έπιασε για οδηγό του το γλιτσερό σχοινί  και βούτηξε προς το σκοτάδι κολυμπώντας με το δεξί. Πολύ γρήγορα τα πόδια του αναζητούσανε μάταια τον πάτο που χρειάζονταν για να σταθεί και να κοιτάξει γύρω του για ίχνη φωτός. Πέρασε το παλαμάρι σα γκλίτσα στα μπράτσα του και κοίταξε ψηλά. Είχε την αίσθηση, απ’ όσο μισοέβλεπε στο μαύρο φέγγος του νερού,  ότι η οροφή του βραχώδους χώρου θα ήταν αρκετά μέτρα υψηλότερα. Αποτόλμησε να την μετρήσει με μια φωνή. Με το που φώναξε, η οροφή σα να ξεκόλλησε ολόκληρη από πάνω του κι άρχισε να τον πλησιάζει απειλητικά. Λίγο ήθελε να πανικοβληθεί  πριν αναγνωρίσει από τους τρυσμούς τους τις νυκτερίδες. Αυθόρμητα βούτηξε ολόκληρος στα νερά και συνέχισε να κολυμπάει κάνοντας πως αγνοεί τα ανοίκεια πλάσματα που τάραξε. Και κολύμπησε έτσι για ώρα πολλή.
Είχε αρχίσει να κρυώνει άσχημα, όταν το σχοινί τον οδήγησε στον κρίκο όπου τέλειωνε η πορεία του. Ένιωσε θύμα πλεκτάνης αόρατου άρχοντα. Βρισκόταν στη μέση μιας σκοτεινής σπηλιάς, δεν έβλεπε φως, δεν πατούσε, δεν βρήκε όσο κι αν ψαχούλεψε όχθη να σκαρφαλώσει ή να συρθεί.
Κι ωστόσο δεν πήρε τον μίτο του σχοινιού για να γυρίσει στο φως. Κινήθηκε μ’ ελεύθερα πια και τα δύο του χέρια στην κατεύθυνση που ο ίδιος ονόμασε ‘μπροστά’.
Άλλωστε πίσω δεν τον περίμενε, του χρειάζονταν να το νομίζει αυτό, κανείς.

Η Πουπερμίνα (Μηχανικό Μολύβι) γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και ασκεί έκτοτε μάχιμα την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Από μικρή παίζει σκιτσάροντας και γράφοντας με μαύρα και χρωματιστά μολύβια, μέχρι που ανακάλυψε το μηχανικό και συνέχισε μ’ αυτό. Πιο συστηματικά γράφει από το 2011. Είναι συντάκτρια και εικαστική επιμελήτρια του ιστολογίου “Μηχανικό Μολύβι – αμήχανες ιστορίες διά δικτύου”, όπου αναρτά αποκλειστικά δικά της κείμενα και στίχους. Συμμετοχές της έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια, μεταξύ των οποίων τα: τοβιβλίο.net, Φρέαρ, Με ανοιχτά βιβλία, Diastixo, Μονόκλ και Bibliothèque. Aφιερώματα στη δουλειά της έχουν αναρτηθεί στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, Deyteros.com και Ologramma.

το κείμενο αλιεύθηκε εδώ: https://technischerbleistift.blogspot.com/2016/04/blog-post.html?fbclid=IwAR2Etb_

το γλυπτό που απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία είναι έργο της Πουπερμίνα (Μηχανικό Μολύβι) – αυτοαπεικόνιση σε κλίμακα 1:3 σε πηλό

σχετικοί σύνδεσμοι: Μηχανικό Μολύβι – ΤυρΦώνες

Contact Us