Derrida - φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις

Derrida – φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις

Derrida - φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις

Derrida – φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις

[…] Μαθαίνεις να ζεις σημαίνει ωριμάζεις, επίσης εκπαιδεύεις: μαθαίνεις στον άλλο και προπάντων στον ίδιο τον εαυτό σου. Το να απευθύνεσαι σε κάποιον για να του πεις “θα σου μάθω να ζεις”, σημαίνει, ενίοτε σε απειλητικό τόνο, θα σε διαπλάσω και δη θα σε στρώσω.

Εν συνεχεία, και η αμφιλογία αυτού του παιγνιδιού έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα, αυτός ο αναστεναγμός ανοίγεται επίσης σε μια δυσκολότερη ερωτητική: το ζην, αυτό το πράγμα μπορείς να το μάθεις στον εαυτό σου, μπορείς να το διδάξεις στον εαυτό σου;

Μπορεί κανείς να μάθει, με την πειθαρχία ή με την μαθητεία, με την εμπειρία ή τον πειραματισμό, να αποδεχθεί, ή, καλύτερα, να επιβεβαιώσει τη ζωή; […] Derrida – φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις.

Εν προκειμένω, λοιπόν, για να απαντήσω, εγώ, χωρίς πρόσθετες περιστροφές στο ερώτημά σας: όχι, ποτέ δεν έμαθα-να-ζω. Καθόλου, εν τοιαύτη περιπτώσει!

Μαθαίνοντας να πεθαίνεις

Μαθαίνεις να ζεις, αυτό θα έπρεπε να σημαίνει ότι μαθαίνεις να πεθάνεις, να λαμβάνεις υπ΄όψιν, για να την αποδεχθείς, την απόλυτη θνητότητα (χωρίς σωτηρία, ούτε ανάσταση, ούτε λύτρωση — ούτε για τον εαυτό σου ούτε για τον άλλον).

Από τον Πλάτωνα και εφεξής πρόκειται για το παλαιό φιλοσοφικό ερώτημα: φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις.

[…] Δεν έχω μάθει να τον αποδέχομαι, τον θάνατο. Είμαστε όλοι επιζώντες με αναστολή […]

Ωστόσο, παραμένω ανεπίδεκτος διαπαιδαγωγήσεως όσον αφορά τη σοφία του να ξέρεις-να-πεθάνεις ή, αν προτιμάτε, να ξέρεις-να-ζεις. Ως τώρα, τίποτε δεν έχω μάθει ή επιτύχει σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο χρόνος της αναστολής συρρικνώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. όχι μόνο γιατί είμαι, μαζί με άλλους, κληρονόμος τόσων πραγμάτων, καλών ή τρομερών: καθώς οι περισσότεροι από τους στοχαστές με τους οποίους συνδεόμουν είναι νεκροί, όλο και πιο συχνά με αποκαλούν επιζώντα: ο τελευταίος, ο έσχατος εκπρόσωπος μιας “γενιάς”, χονδρικά της δεκαετίας του 1960· αυτό το γεγονός, χωρίς να είναι επακριβώς αληθινό, δεν μου εμπνέει μόνο ενστάσεις αλλά και ισθήματα μιας κάπως μελαγχολικής εξέγερσης.

Η επιβίωση είναι αρχέγονη

Καθώς, επιπρόσθετα, ορισμένα προβλήματα υγείας –το είπαμε– έχουν γίνει πιεστικά, το ερώτημα της επιβίωσης ή της αναστολής, που πάντοτε με κατέτρυχε, κυριολεκτικά, σε κάθε στιγμή της ζωής μου, συγκεκριμένα και ακατάπαυστα, σήμερα αποκτά διαφορετική χροιά.

Πάντοτε ενδιαφερόμουν για τη θεματική της επιβίωσης, το νόημα της οποίας δεν προστίθεται στο ζην και στο θνήσκειν.

Η επιβίωση είναι αρχέγονη: η ζωή είναι επιβίωση.

Επιβιώνεις με την τρέχουσα σημασία θέλει να πει ότι συνεχίζεις να ζεις, αλλά επίσης ότι ζεις μετά τον θάνατο.

[…] Αφήνω εδώ ένα κομματάκι χαρτί, φεύγω, πεθαίνω: αδύνατον να εξέλθω από τούτη τη δομή, αυτή είναι η σταθερή μορφή της ζωής μου.

Κάθε φορά που αφήνω να φύγει κάτι, κάθε φορά που το τάδε ίχνος φεύγει από εμένα, “εκπορεύεται” από εμένα, με τρόπο μη επανιδιοποιήσιμο, ζω τον θάνατό μου μέσα στη γραφή. Derrida – φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις. Derrida – φιλοσοφείς σημαίνει μαθαίνεις να πεθάνεις

Jacques Derrida – Μαθαίνοντας να ζεις εν τέλει

Συνέντευξη με τον Jean Birbaum
Μτφρ. Βαγγέλης Μπιτσώρης
Αθήνα, Άγρα, 2006

Σημείωση: Η συνέντευξη δόθηκε την άνοιξη του 2004, και ενώ ο Derrida γνώριζε ήδη την ασθένειά του. Πέθανε στις 9 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: radicaldesire

Jacques Derrida (Ζακ Ντεριντά) (15 Ιουλίου 1930-8 Οκτωβρίου 2004) ήταν Γάλλος φιλόσοφος. γεννημένος στην Αλγερία, γνωστός και ως θεμελιωτής της Αποδόμησης. Το εργώδες και λεπτομερειακό έργο του είχε μια βαθιά επίδραση στη λογοτεχνική θεωρία και τη φιλοσοφία. Το πιο γνωστό του έργο είναι το Περί Γραμματολογίας.

 

το απόσπασμα αλιεύθηκε από εδώ: https://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/jacques-derrida-mathainontas-na-zeis-en-telei

σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/i-apeikonisi-tis-psyxotherapeias-mou-mesa-apo-10-skitsa

Γιάλομ – σιχαίνομαι να είμαι δήμιος του έρωτα

Ιωάννης Κοψίνης – Σώμα και Πανδημία

Αλβέρτος Αϊνστάιν – τα ισοδύναμα της Αγάπης

 

Written by

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».
Follow Me :

Contact Us