Εγώ, εγώ και iphone – Γελωτοποιός

 Εγώ, εγώ και iphone - Γελωτοποιός

Εγώ, εγώ και Iphone

 SaneJoker

Ο Ray Bradbury έγραψε το 1953 το βιβλίο “Fahrenheit 451”, όταν το διαδίκτυο υπήρχε μόνο στο μυαλό του Turing . Εγώ, εγώ και iphone – Γελωτοποιός.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Guy Montag, ένας “πυροσβέστης” του οποίου η δουλειά δεν είναι να σβήσει τις πυρκαγιές, αλλά να κάψει τα βιβλία (το χαρτί καίγεται σε 451 βαθμούς Fahrenheit).

Η σύζυγος του Montag είναι μια καταθλιπτική νοικοκυρά που παίρνει αποκλειστικά ψυχοδραστικά φάρμακα και φιλαράκια με τους “φίλους”. Βλέπει αυτούς τους φίλους μόνο στους τοίχους της οθόνης του σπιτιού.

Μήπως αυτό κουδούνισμα σε σας; Έχετε δημοσιεύσει κάτι σήμερα στο “τοίχο” σας και οι “φίλοι” σας άρεσαν;

~~ {} ~~

Το Διαδίκτυο είναι μια τεράστια επανάσταση, αλλά θα μπορούσε να είναι και τερατώδης. Από τη μια πλευρά, επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται μακρυά ο ένας από τον άλλο και πιθανότατα δεν θα “συναντούσαν” ποτέ. Από την άλλη πλευρά, εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που είναι τόσο κοντά μεταξύ τους.

Η σημασιολογική απεικόνιση αυτής της απομόνωσης στο παγκόσμιο πλήθος είναι το φαινόμενο των εαυτών.

Μοναχικοί άνθρωποι, μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου, τραβάνουν τις φωτογραφίες τους και στη συνέχεια μοιράζονται τη μοναξιά τους με ολόκληρο τον κόσμο. Μετρώνουν τους αρέσει και επαναλαμβάνουν, διαβάζουν μερικά σύντομα σχόλια (“είσαι θεά!” – “σέξι ?”) και χαμογελώντας χαμογελώντας. Επικοινωνήσαμε σήμερα.

~~

Αναρωτιέμαι, είναι αυτή η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, αλλά τίποτα δεν είναι φανταστική ή είναι η εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας;
Για να πάρουμε μια σαφέστερη ιδέα, ίσως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τη διέγερση της επαφής αλλά τη θλίψη της απώλειας. Εγώ, εγώ και iphone – Γελωτοποιός.

Όταν χάσετε έναν φίλο, ένας «αναλογικός» φίλος, επειδή μετανάστευσαν ή γιατί πέσατε έξω ή επειδή παντρεύτηκαν ή επειδή πέθαναν, είστε λυπημένοι, βαθιά λυπημένοι (κυρίως στην τελευταία περίπτωση επειδή ξέρετε ότι δεν είναι ποτέ να δούμε και πάλι).

Αυτό δεν συμβαίνει με τους “ψηφιακούς” φίλους. Τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) και κάποια selfies (ή avatar). Αυτοί οι φίλοι έρχονται εύκολα και εύκολα να πάνε. Στο διαδίκτυο, πολύ περισσότερο από την ίδια τη ζωή, βρίσκεστε εδώ σήμερα και πηγαίνετε αύριο.

~~

Ο αναλογικός φίλος είναι αναντικατάστατος, ενώ το ψηφιακό είναι ένα φάντασμα. Στην ουσία δεν τα γνωρίζετε αφού οι εγωισμοί και τα λόγια του Διαδικτύου είναι παρά παράγωγα ενός ατόμου.

Μόνο αν συναντήσετε κάποιον προσωπικά, κάτσε και μιλήσει μαζί του για μία ή δύο ώρες, πίνετε ένα πρόσωπο με πρόσωπο ένα ποτήρι κρασί, καταγράφεται στο μυαλό σας ως πραγματικός άνθρωπος.

Ίσως πρέπει να τα αγγίξετε, να τα δείτε χωρίς φωτογραφίες, να ακούσετε τη φωνή τους, ίσως και να τα μυρίσετε, για να πεισθούν για την ύπαρξή τους. Και οι τέσσερις αισθήσεις είναι απαραίτητες για να γίνεις φίλος σε κάποιον. Η πέμπτη αίσθηση, για να τα γευτεί, υπονοεί τη σεξουαλική σχέση. Ή ίσως κάνω λάθος;

Επειδή τίποτα δεν φέρνει δύο άτομα πιο κοντά από τη γεύση: Για να δοκιμάσετε το ίδιο φαγητό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε όλες τις κοινωνικές συγκεντρώσεις (από τη δημιουργία) τα χαρακτηριστικά τροφίμων. Εγώ, εγώ και iphone – Γελωτοποιός.

Πώς θα ήταν οι γιορτές και οι τελετές (αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας), αν γίνονταν στο διαδίκτυο, όπου όλοι θα κάθονταν μπροστά στην οθόνη τους και θα έλεγαν “Καλύτερες ευχές” – “Όλος ο καλύτερος μου στο μικρό σας θαύμα” θα χαθεί πολύ “.

Η ζωή είναι ένας πίνακας.
Το διαδίκτυο είναι η εικόνα αυτού του πίνακα.

~~ {} ~~

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο, ακόμη πιο τερατώδες, κρυμμένο στα εικονοκύτταρα των αυτοεξυπηρέτησης.

Μια σύγχρονη τάση της απλοϊκής ψυχολογίας των καλύτερων πωλητών που κρυσταλλώνεται στην πιο ευρέως γνωστή φράση: “Αγαπάτε τον εαυτό σας”.

Ο πρωταρχικός και κύριος στόχος κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η αγάπη για τον εαυτό του. Σαν να είναι κάτι που ο άνθρωπος είναι φυλογενετικά σύντομος.

Η “αγάπη για τον εαυτό μας” αναγνωρίζεται από τους ψυχιάτρους του τσαρλατάν του Διαδικτύου ως το ύψιστο θησαυρό και σκοπό, αυτοπεποίθηση από μόνη της. Ξεχνάμε τι μας είπαν οι παλαιότεροι και πιο σοφοί από εμάς: «ο δρόμος στον εαυτό σου περνάει από κάποιον άλλο».

Η λέξη “εαυτές” – φαινομενικά και σημασιολογικά – δεν διαφέρει σημαντικά από την “εγωιστική”.

Και οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να είναι εντελώς άσχετοι σε αυτό που συμβαίνει γύρω τους. Αλλά σε μια θάλασσα μιζέριας, για πόσο καιρό θα μπορούσε να επιπλεύσει ένα στείρο νησί;
Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί.

~~ {} ~~

Υπάρχει μια παλιά ινδική ιστορία, όπως την διάβασα από τον Tagore.

Μόλις υπήρχε ένας ζητιάνος. Με τεντωμένο χέρι περιμένει φιλανθρωπία. Μια μέρα ένας άντρας τον πλησίασε και επέκτεινε το χέρι του.
“Τι πρέπει να μου δώσετε;” είπε ο άντρας.

Ο ζητιάνος έγινε αγανακτισμένος με το νεύρο του ανθρώπου. Έψαξε στο σακίδιο του και βρήκε έναν σπόρο σιταριού. Ο άνθρωπος ευχαρίστησε τον ζητιάνο και άφησε. Την επόμενη μέρα, όταν ο ζητιάνος ξύπνησε, βρήκε μπροστά του έναν σπόρο χρυσού σιταριού.

Τότε κατάλαβε και είπε: “Τι ανόητος ήμουν, καλός άνθρωπος μου, να μην σου δώσω ό, τι είχα;”

~~~ {} ~~

Μια παρατήρηση:
Στη δυστοπία του “Fahrenheit 451” οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν προωθώντας τα αυτοκίνητα που έσκαψαν τις σκοτεινές εθνικές οδούς. Οι οδηγοί τους σκότωναν χωρίς τύψεις γιατί ήταν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Πόσο μακριά είμαστε από τη δυστοπία του Bradbury;
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απελπισία ως κάτι που είναι αυτονόητο και αναπόφευκτο;

~~~~~~~~~~~~~~~

Η σελίδα Facebook του Sanejoker:
https://www.facebook.com/sanejoker/
Μετάφραση από τον Αλέξανδρο Μάντα
https://residuosmentales.bandcamp.com/releases
Ενισχύστε τον συγγραφέα
Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας
432 / 605101-44

Contact Us