Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια

Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια

Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια

Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια – θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο ημερολόγιο εποχής. Και ο χρόνος έγραφε 6 Φλεβάρη 1918 . Ήταν η ευτυχής κατάληξη μετά από έναν πολύχρονο, συγκρουσιακό αγώνα των Βρετανίδων γυναικών. Εκείνη την εποχή, που οι γυναίκες – οι αποκαλούμενες και σουφραζέτες – τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά στο κέντρο του Λονδίνου, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα της ψήφου. Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.

Πώς γεννήθηκαν οι Σουφραζέτες

Οι Σουφραζέτες απέκτησαν το όνομά τους από την εφημερίδα Daily Mail. Τους το είχε προσάψει υποτιμητικά, για να γελοιοποιήσει τις γυναίκες που συμμετείχαν στο κίνημα υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Το κίνημα δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδίως δε για συγκεκριμένα μέλη της Women’s Social and Political Union (Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών). Η λέξη όμως πήρε στροφή ως έννοια και έγινε το σύμβολο του αγώνα για δικαίωση και ίση συμμετοχή των γυναικών και των αντρών στην κοινωνία. Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.

σουφραζέτες

Συγκεκριμένα η λέξη «σουφραζέτα» προέρχεται από τη λέξη «suffragist». Δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Οι σουφραζέτες διεκδικούσαν τη συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Ο όρος «suffragist», όμως, είναι γενικότερος και αναφέρεται σε μέλη κινημάτων που υποστηρίζουν το δικαίωμα ψήφου. Ασχέτως αν πρόκειται για ριζοσπαστικά ή συντηρητικά κινήματα. Αν το δικαίωμα ψήφου αφορά άντρες ή γυναίκες. Στη Βρετανία, ο όρος «suffragist» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέλη της National Union of Women’s Suffrage Societies. Αφορά την εθνική Ένωση των Εταιρειών για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών), η οποία ιδρύθηκε το 1897.

Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.Φωτογραφικό ντοκουμέντο: στο κέντρο του Λονδίνου επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα της ψήφου (4 Μαρτίου 1912)
Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.
Πικετοφορία από σουφραζέτες έξω από τη φυλακή Holloway στο Λονδίνο ενώ η Έμιλυ Πάνκχερστ βρισκόταν μέσα φυλακισμένη
Η Πάνκχερστ φυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1908 όταν προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο ώστε να διαμαρτυρηθεί,1908
Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.
Η Jennie Baines απευθύνεται στις Σουφραζέτες στη μαζικότατη συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 1908
Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.
Πλήθος κόσμου στο κάλεσμα από τις Σουφραζέτες στο Χάιντ Παρκ, 1910
Οι τριαντάχρονες Αγγλίδες ψηφίζουν πια.
Η Estelle Sylvia Pankhurst ανεβασμένη σε μία πλατφόρμα όπου γράφει ένα σύνθημα, ανατολικό Λονδίνο, 1912
όταν οι γυναίκες τα έσπασαν
Σπασμένες βιτρίνες στο Λονδίνο από τις εξαγριωμένες Σουφραζέτες, 4 Μαρτίου, 1912​
Η Σουφραζέτα Annie Kenney κατά τη σύλληψή της ενώ διαδήλωνε.

Contact Us